Blaren: En de procedure van 8 stappen om weer aan de slag te gaan.

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Oké, lichte overdrijving van mijn kant; voeten vullen zich niet met vloeistof, perse. Maar het omgaan met blaren is gewoon een ernstige pijn de … nou ja … voet.

Grote kans dat je weet waar ik het over heb; die verheven bubbelachtige knobbels, rood en vaak pijnlijk of jeukend aan je voet. De meeste hardlopers krijgen blaren van langere afstanden, vooral marathons, als gevolg van wrijving tussen sok/schoen en huid. Daar gaan we weer met de frictie!

Maar ze kunnen natuurlijk ook verschijnen uit elk type trainingsrun, vooral die nieuwe hardloopschoenen inlopen, als alternatief kan dagelijks schoeisel ook tegen de huid wrijven.

Voetpijn

Hoewel de meeste blaren geen ernstig gezondheidsrisico vormen, mogen ze toch niet worden genegeerd of lichtvaardig worden opgevat. Een pijnlijke blaar kan DNF veroorzaken (niet klaar) en erger worden met een infectie (meestal veroorzaakt door het knappen van een blaar zonder steriele naald).

Redenen waarom we blaren krijgen

  • Sokken (geen gaatjes aub)
  • Slecht passende schoenen
  • Verhoogd tempo
  • Voetafwijkingen
  • eeltknobbels
  • Hamertenen
  • Hogere temperaturen
  • Hoge zweetsnelheid

Overigens, alles wat wrijving tussen de huid en de schoen/sok kan veroorzaken, vergroot de kans op een blaar. Toenemende hitte en inspanning kan een hogere zweetsnelheid veroorzaken – het overtollige vocht is een voedingsbodem voor wrijving – dus laat de dikke sokken maar achter als je in de zomer gaat hardlopen; Het kan me niet schelen of ze comfortabel zijn, of je gelukssokken; ze kunnen het beste thuis worden gehouden.

Hetzelfde geldt voor sokken met gaten erin. Niet langer een grens bieden van de huid tot de schoen, wat waarschijnlijk wrijving veroorzaakt (denk er eens over na, de gaten worden waarschijnlijk toch veroorzaakt door wrijven) – Je heilige sokken moeten weg.

Sokken met gaten

Hoe voorkom je dat je blaren krijgt?

Voorkomen is altijd beter dan genezen, dit geldt ook voor blaren. Zorg ervoor dat je klaar bent voor je lange runs of evenement en je zult niet ver mis gaan. Hier zijn enkele dingen die u kunt doen:

  • Draag schoenen die goed passen
  • Te strak en je hebt duidelijk overmatig contact – perfect om echter schoen-op-huid te wrijven. Te los zorgt ervoor dat de voet in de schoen gaat bewegen – daar loop je het risico op de teennagel van de hardloper en wrijving veroorzaakt door de beweging. Bij het passen van hardloopschoenen is het handig om je hardloopsokken mee te nemen, zodat je een harmonieuze, comfortabele pasvorm kunt voelen of niet.
    Ik raad aan om schoenrecensies te lezen en naar een winkel te gaan die gespecialiseerd is in hardloopschoenen; zij zullen je kunnen begeleiden naar de perfecte pasvorm voor je hoge boog, hielspoor of schoenen voor off-road hardlopen.

    Een richtlijn is om een ​​centimeter ruimte te hebben tussen de grote teen en de doos van je schoen; om ruimte te bieden voor de natuurlijke spreiding van de tenen bij het landen van elke stap, om ruimte te hebben voor zwelling van de voeten (wanneer ze tijdens het hardlopen warm worden) en om ook ruimte te laten bij het bergafwaarts rennen.

    lopende stappen

  • sokken sokken sokken
  • Geloof het of niet, maar er zijn hardloopsokken die speciaal zijn ontworpen om de kans op blaren te verkleinen. Zoals t-shirttechnologie, hardloopsokken werken om vocht van de voeten af ​​te voeren. Ze maken ook gebruik van naden die supercomfortabel zijn, doelbewust gemaakt om wrijving en wrijving te minimaliseren.

  • draag al je uitrusting ‘in’ voordat je naar een racedag gaat
  • Waarschijnlijk het eerste wat je hardloopcoach of vriend je zal vertellen – nooit OOIT draag een gloednieuwe kit op een racedag. Je moet het altijd eerst uitproberen – breek de schoenen EN de sokken in. Laat niets aan het toeval over op uw wedstrijddag; geen racedagkriebels hier, vriend.

  • Tape je voeten vast
  • Soms zijn blaren onvermijdelijk. Zeker bij langere afstanden. Misschien sta je op het punt om een ​​race in te gaan en merk je een blaar op – geen paniek. Tape kan je helpen. Net als het creëren van een extra barrière voor de tepel van joggers, kun je hetzelfde doen met je voeten; een extra barrière creëren. Zinkoxidetape is een goedkope optie, maar kinesiologietape zou hier ook een traktatie zijn, online en in elke apotheek verkrijgbaar.

    Voettape voor blaren

  • Doe het stap voor stap
  • Sorry, de woordspeling was bedoeld. Verhoog langzaam uw kilometerstand – de algemene regel is: 10% verhoging per week dus echt je best doen om je daaraan te houden. Springen van 3 mijl naar 10 mijl kan je voeten irriteren (laat staan ​​verwondingen en problemen elders in het lichaam).

  • Houd het eelt
  • De natuurlijke reactie van je lichaam op wrijving (vooral rond de voetzool), is het produceren van eelt. Een gebied met een hardere, bijna dikkere huid. Het is een volledig natuurlijke reactie die u helpt om specifieke drukpunten te beheersen (behoorlijk vertederend eigenlijk, als je erover nadenkt) – vaak te vinden op de hiel, bal van je voet of rond je grote teen. Als je ze verwijdert, ontstaat er ruimte voor blaren, dus laat het lichaam zijn werk doen; de eelt behouden.

  • In geval van twijfel – Vaseline
  • Ik ga nooit een lange duurloop doen zonder vaseline in mijn hardlooprugzak. Ik trek mijn hardloopschoenen ook nooit aan zonder ze eerst in vaseline te wrijven. Ik wrijf een lichte bedekking over de meest cruciale punten voor mij (bovenkant van de hiel, grote teen, buitenkant van kleine teen en hoefbeenuitsteeksel bijvoorbeeld) omdat het nooit kwaad kan om een ​​extra barrière te hebben tussen mijn huid, de sokken, en schoenen – en het werkte! Nul blaren voor al mijn marathons tot nu toe (en voor een daarvan droeg ik geen sokken!.

Vaseline bakje

Blaren op de vlucht – hoe ze te repareren?

Zelfs met alle voorbereidingen in de wereld kun je een blaar niet vermijden. Hoewel ik er tijdens mijn marathons nog geen heb gehad, heb ik door de jaren heen zeker mijn deel gehad! Dus hier is hoe ik ze heb opgelost tijdens het hardlopen.

Je hebt een kleine blisterset nodig om kleine tot matige blaren te repareren en je in beweging te houden. Door ze in een vroeg stadium te verzorgen, wordt voorkomen dat blaren ernstig worden en een risico lopen op infectie. Zorg er dus naast een EHBO-doos (een must voor sommige races) voor dat je het volgende hebt:

(Let op* dit is GEEN vervanging voor een volledige medische kit/het ontvangen van medische hulp of voor het behandelen van de huid na de race – gebruik naar eigen goeddunken)

Voetgezondheid

Nu naar de 8 stappen procedure

Het is altijd het beste om professionele medische hulp te zoeken, maar als je kilometers van huis vastzit, midden in de bosbouw, en bij elke stap huivert vanwege een blaar, zou deze eenvoudige stap voor stap je moeten helpen:

  1. Gebruik de alcoholpads om een ​​naald (of de pin op uw race-slabbetje) en de omliggende huid van de blaar te steriliseren.
  2. Prik de blaar door – genoeg om vloeistof te laten lekken, maar niet te veel om de huid los te laten komen. – 2-3 gaten zouden goed moeten zijn.
  3. Druk de vloeistof voorzichtig uit de blister
  4. Schoon en droog de blaar met alcoholdoekjes en gaas – houd de wond zo schoon mogelijk om infectie te voorkomen.
  5. Vergroten en knippen een stuk zelfklevend vilt/moleskin, breng vaseline aan op het blaargebied, gevolgd door het viltkussen dat u zojuist hebt gesneden.
  6. Tape over de vulling en het omliggende gebied en druk lichtjes om op zijn plaats te plakken
  7. Voeg een extra kleine barrière toe van vaseline over de tape waar het direct contact maakt met de schoen.
  8. Op gaat, de Sok, en schoen, en laten we gaan.

Ik hoop dat je een geweldige race hebt en laat geen wrijving tussen je hardloopdoelen komen.

creditSource link

We zullen blij zijn om uw mening te zien

Leave a reply

Goeddoenmetjeoudeschoen
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare